کامپوزیت ونیر

همه افراد به دنبال داشتن لبخندی زیبا هستند. اما برخی از افراد هستند که به دلیل داشتن دندان های زرد، از لبخند زدن خجالت می کشند و همین امر موجب کاهش اعتماد به نفس در آن ها می شود. کامپوزیت ونیر یا لمینت کامپوزیتی می تواند مشکل زردی دندان های شما را برطرف کند و لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد. در این مقاله به تمامی سوال های شما در مورد کامپوزیت ونیر پاسخ می دهیم.

روکش دندان:

در دندانپزشکی مدرن، روش های زیادی برای اصلاح لبخند وجود دارد که با توجه به مقدار هزینه و بودجه ای که فرد برای این کار کنار گذاشته است، متفاوت است. یکی از مناسب ترین روش ها برای داشتن لبخندی زیبا تر و پوشاندن زردی دندان ها، روکش ها هستند. به عبارتی روکش ها از یک لایه مواد ساخته شده اند که برای ظاهر زیباتر دندان ها، بر روی آن ها قرار می گیرند. روکش های دندان انواع مختلفی دارند که یکی از رایج ترین و پر استفاده ترین آن ها، کامپوزیت ونیر است.

کامپوزیت ونیر:

این روکش از رزین سفید ساخته شده است که دندانپزشک این ماده را به صورت مستقیم بر روی دندان های فرد مراجعه کننده شکل داده و به وسیله چسب های قوی و مخصوص بر روی دندان ها، می چسباند.  کامپوزیت ونیر، برای رفع مشکلات ساییدگی دندان، فاصله بین دندان ها، کوتاهی و شکستگی دندان ها، گزینه مناسبی است.  از مزیت هایی که کامپوزیت ونیر در مقایسه با لمینت سرامیکی دارد، قیمت ارزان تر آن است. به طور معمول کامپوزیت کردن دندان های شما توسط دندانپزشک ، در یک جلسه انجام می شود. اما روکش لمینت سرامیکی حتما باید در آزمایشگاه ساخته شود و در این مدت نظارت دندانپزشک بر ساخت روکش لمینیتی لازم و ضروری است.  

کامپوزیت ونیر تنها در یک جلسه آماده، قالب‌گیری و نصب می شود. پزشک ونیرهای کامپوزیت را هنگام نصب متناسب با فرم دندان هایتان شکل می دهد و سپس لایه های کامپوزیت را روی دندان قرار می دهد و به شکل، اندازه و حالت مناسب در می آورد. هرکدام از این لایه ها با کمک لایت کیور (یک نوع چراغ ال‌ای‌دی پزشکی) خشک و محکم می شوند.

وقتی همه کامپوزیت ها به دندان چسبیده شدند، پزشک ونیرها را کاملا پولیش می کند.

معمولا برای نصب کامپوزیت مقدار کوچکی از ساختار دندان باید تراشیده شود تا مواد صمغ به شکل مناسبشان دربیایند و روی دندان حالت برجسته پیدا نکنند. در بیشتر موارد، ونیرهای کامپوزیت خیلی کمتر از ونیرهای سرامیکی به دندان آسیب می زنند زیرا برای نصبشان نیازی نیست مقدار زیادی از ساختار دندان را بتراشیم.

2. تکنیک های آماده سازی:


o ابتدا دندانپزشک دندان های فرد مراجعه کننده را آماده می کند.
o از مواد کامپوزیتی متناسب با نوع دندان های فرد استفاده می شود.
o قالب های استفاده شده با توجه به دندان های ترمیم شده انتخاب می شوند و باید به گونه ای باشند که بیش تر سطح دندان را بپوشانند.
o در هر طرف دندان، از جدا کننده ها و سپراتورهای قبل از برش استفاده می شود.
o دندانپزشک رزین باندینگ و درمان های مربوط به آن را بر روی دندان مراجعه کننده، اعمال می کند.
o به منظور تراز کردن، از میدلاین در قالب ها استفاده می شود.
o برای از بین بردن کامپوزیت های موجود در لبه قالب، از ابزارهای مخصوصی استفاده می شود.
o دندانپزشک قالب را با احتیاط کامل و به آرامی جدا می کند.
o پس از برداشتن سپراتورها برای صاف و یک دست کردن ترکیبات اضافه، از ابزار پولیشینگ رزین استفاده می شود.
o دندانپزشک در این مرحله با استفاده از یک دستمال الکلی قالب را پاک کرده و ضد عفونی می کند.

مراحل انجام کامپوزیت ونیر:


1. توجه به جزئیات شکل و بافت دندان:


دندانپزشکان در این مرحله سطح دندان های فرد را به خوبی بررسی می کنند و نوع سطح آن را از لحاظ صافی و ناصافی، مشخص می کنند. به طور کلی یکی از مهم ترین مراحلی که دندانپزشک باید در انجام کامپوزیت ونیر انجام دهد، توجه به دندان های طبیعی فرد است تا بداند در کامپوزیت ونیر چه چیزی اصلاح شود. در این صورت دندانپزشک، دندان های قدامی فرد مراجعه کننده را از زوایای مختلف بررسی می کند و اطلاعاتی را در مورد شکل دندان و بافت آن، به دست می آورد. در زمانی که مشاهده و بررسی دندان ها به خوبی امکان پذیر نباشد، دندانپزشک از روش های کمکی مانند پودر نقره و و یا کاغذ آرتیکلاتور استفاده می کند. با استفاده از این موارد کمکی، دندانپزشک به راحتی می تواند جزئیات تمام دندان ها را بررسی کند. اگر در بررسی های دندانپزشک مشخص شد که سطح بافت دندان صاف است، کار دندانپزشک ساده تر بوده و به فرایند بالینی باز تولید نیازی نیست. بعد از بررسی کامل مشخصات دندان، نوبت به مرحله پولیشینگ است که شامل جزئیات مربوط به شکل، جزییات مربوط به بافت ماکرو، جزئیات بافت میکرو و روشنایی است.

3. مرحله فینیشینگ و پولیشینگ:


• بررسی تمام زوایای دندان ها:
دندانپزشک در این مرحله برای بررسی شکل دندان و مشخص کردن نقاطی که دارای سایه و نور هستند، زوایای مختلف دندان را ارزیابی می کند.
• بررسی فاصله های دندانی:
دندانپزشکان با بررسی فاصله میان دندان ها، می توانند به خوبی قسمت های پهن تر و باریک تر و هم چنین دندان های کوتاه تر و بلند تر را شناسایی کنند. این کار به وسیله ایلوژن انجام می شود. به عنوان مثال، اگر دندانپزشک با استفاده از ایلوژن تشخیص دهد که دندانی در مقایسه با دیگر دندان ها باریک تر است، با به کار گیری روش خطوط زاویه، ناحیه مسطح را کم می کند یا اگر به وسیله ایلوژن تشخیص داده شد دندانی پهن تر و عریض تر است، دندانپزشک با فاصله گرفتن از خطوط زاویه ای، باعث افزایش ناحیه مسطح می شود.
• کانتور:
در این مرحله، فاصله بین دو دندان که به لبه انسیزال راه دارد، باید کانتور شود. کانتور ممکن است به دو صورت مستقیم و یا منحنی انجام شود. کانتور نوعی فرایند زیبایی در دندانپزشکی است که با انجام آن کامپوزیت ونیر، شکل زیبا تر می شود.
• فیشینگ:
در مرحله فیشینگ، عملیات ترمیم با استفاده از دو گرین انجام می شود. دلیل این امر، آن است که در صورت استفاده کردن دندانپزشک از ابزار ساینده بیش تر، ممکن است کامپوزیت ونیر از بین رود، اما اگر درجه سایش کم تر باشد، علاوه بر حفظ دندان ها در برابر ساییدگی، سبب روشن شدن رزین می شود.

موارد کاربرد ونیر کامپوزیت

ونیر کامپوزیت مناسب زمانی است که دندان تغییرات کوچکی کرده باشد؛ مثلا تکه‌ای از آن پریده باشد، رنگ طبیعی دندان تغییر کرده باشد یا اینکه دندان ها مرتب نبوده و کمی با یکدیگر همخوانی نداشته باشند.

مواد کامپوزیت نمی تواند عیب های بزرگ دندان را برطرف کند. به همین خاطر، پزشکان می گویند اگر بین دندان هایتان خیلی فاصله وجود دارد، برای پر کردن آن ها از ونیر کامپوزیت استفاده نکنید. همچنین اگر دندان خیلی کوتاهی دارید و می خواهید طول آن را بیشتر کنید یا قسمت بزرگی از دندانتان خرد شده، ونیر کامپوزیت برایتان گزینه مناسبی نیست.

 

در ایران متخصصان دندانپزشکی زیادی وجود دارد که هر کدام از آن ها در کار خود، مهارت دارند. تیم دندانپزشکی دکتر افشار با دقت و حوصله زیاد برای بیماران خود وقت می گذارند، . اگر در تهران زندگی می کنید و به دنبال یک تیم تخصصی و دندانپزشکان حاذق برای رفع عیب های دهان و دندان خود هستید، می توانید از طریق آدرس تهران، اقدسیه، خیابان موحد دانش، نقش کوچه نیلوفر، ساختمان پزشکان صاحب قرانیه، طبقه شش و واحد ۶۰۳، به مطب دکتر میلاد افشار مراجعه فرمایید.

سفید کردن دندان های کامپوزیت ونیر پس از تغییر رنگ:


− بعد از خوردن نوشیدنی های مختلف مانند چای، قهوه، نوشابه و وسایر وعده های غذایی مسواک بزنید:
مسواک زدن از طریق کاهش اتصال مواد اسیدی و قندی به دندان ها، مانع از تغییر رنگ بیش تر آن ها می شود.
− دندان های طبیعی کنار دندان های کامپوزیت شده را سفید کنید:
در برخی موارد رنگ کامپوزیت ونیر با رنگ دندان های طبیعی هماهنگی ندارد و می تواند ظاهر نامناسبی را ایجاد کند. در این حالت برای بهتر دیده شدن دندان ها، باید دندان های طبیعی را سفید کنید.
− کامپوزیت ونیر جدید را جایگزین کامپوزیت قدیمی کنید:
در برخی موارد تغییر رنگ کامپوزیت ونیر خیلی زیاد است و با روش های سفید کردن نیز، سفید نمی شود و به خوبی قابل تشخیص است. در این مواقع کامپوزیت ونیرهای جدید، جایگزین خوبی برای کامپوزیت ونیرهای قدیمی هستند و با مراجعه به دندانپزشک و پیشنهاد وی، می توانید این امر را انجام دهید.


طول عمر کامپوزیت ونیر:


به طور کلی عوامل زیادی در میزان طول عمر و دوام کامپوزیت ونیر موثر هستند که از این موارد می توان به مهارت و تخصص دندانپزشک و نحوه مراقبت از کامپوزیت ونیر اشاره کرد. از دیگر فاکتورهای تاثیر گذار در طول عمر کانپوزیت ونیر، به صورت زیر است:

  • نوشیدنی ها و مواد غذایی:
    استفاده از نوشیدنی ها و مواد غذایی تاثیر زیادی در میزان طول عمر کامپوزیت ونیر دارد. به طور کلی طول عمر این روکش، با مواد اسید دار کم می شود.
  • بهداشت دهان و دندان:
    توجه به بهداشت دهان و دندان می توانید تاثیر مستقیمی بر دوام کامپوزیت ونیر داشته باشد. با رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، پوسیدگی در اطراف دندان ها زیاد می شود و این امر تاثیر مستقیمی در طول عمر کامپوزیت ونیر دارد.
  • محل کامپوزیت ونیر و انداره ترمیم:
    دندان های عقبی همواره در معرض فشارهای ناشی از گاز زدن و جویدن غذا قرار دارند و اگر کامپوزیت ونیر برای دندان های عقب انجام شده باشد، طول عمر کم تری در مقایسه با دندان های قدامی دارد. ترمیم های کوچک تر نیز، کم تر آسیب پذیر بوده و طول عمر بیش تری دارند.
  • دندان قروچه:
    دندان قروچه و فشار دادن دندان ها روی هم، یکی از موادی است که تاثیر مستقیم بر روی ساییدگی دندان ها دارد. دندان قروچه با وارد کردن فشار زیاد و ساییدگی دندان ها، باعث کاهش طول عمر کامپوزیت ونیر خواهد شد.


مراقبت های بعد از انجام کامپوزیت ونیر:


انجام کامپوزیت ونیر، نیازمند بهداشت کامل دهان و دندان است. بهداشت دهان و دندان هم باید روز انجام کامپوزیت ونیر و هم در مراقبت های بعد از آن، رعایت شود. توصیه تمام پزشکان به مراجعه کنندگانی که قصد انجام کامپوزیت ونیر را دارند، رسیدگی به بهداشت دهان و دندان است. دکتر میلاد افشار به منظور دریافت نتیجه بهتر و رضایت بیش تر مراجعه کننده از انجام کامپوزیت ونیر، مراقبت های زیر را توصیه کرده و انجام هر کدام از آن ها را الزامی می داند:

  •  تا حد امکان از مصرف غذاها و نوشدینی های اسیدی و رنگی که سبب آسیب به کامپوزیت ونیر می شوند، خودداری کنید.
  •  بعد از مصرف هر گونه نوشیدنی و مواد غذایی دندان های خود را مسواک بزنید و برای کاهش میکروب های موجود در دهان و دندان، از دهان شویه های ضد میکربی استفاده کنید.
  • به منظور تمیز کردن دندان ها و جلوگیری از پوسیدگی آن ها بعد از مسواک زدن از نخ دندان استفاده کنید.
  •  به مدت چند ماه یک بار برای بررسی کامپوزیت ونیر ها و شرایط آن ها، به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
  • در صورتی که در خواب عادت به دندان قروچه دارید، از نایت گاردها استفاده کنید.
  • از جویدن غذا های سفت، گاز زدن یخ و شکست آجیل ها و خوردن سایر مواردی که در آن احتمال شکستی و آسیب به کامپوزیت ونیر وجود دارد، خودداری کنبد.
  •  برای جلوگیری از تغییر رنگ کاپوزیت ونیر، تا حد امکان از استعمال دخانیات پرهیز کنید.

 

سخن پایانی:


کامپوزیت ونیر یک روکش بسیار مناسب و به صرفه در مقایسه با لمینت سرامیکی بوده و انجام آن ساده تر است و در یک جلسه مراجعه به دندانپزشک انجام می شود. انتخاب یک دندانپزشک حاذق و با تجربه تاثیر زیادی بر نتیجه نهایی کار، زیبایی دندان های شما، طول عمر کامپوزیت ونیرها و اصلاح طرح لبخند دارد و باید در انتخاب آن دقت بسیار زیادی به خرج داد. دکتر میلاد افشار به مراجعه کنندگانی که قصد انجام کامپوزیت ونیر را دارند با دقت و حوصله مشاوره می دهد و تمام اطلاعات کافی را در مورد این روکش، مراقبت های بعد از انجام عمل و موارد دیگری را در اختیار مراجعه کنندگان خود قرار می دهد.

 

سوالات متداول

کامپوزیت ونیر چیست؟

این روکش از رزین سفید ساخته شده است که دندانپزشک این ماده را به صورت مستقیم بر روی دندان های فرد مراجعه کننده شکل داده و به وسیله چسب های قوی و مخصوص بر روی دندان ها، می چسباند.

کامپوزیت ونیر بیشتر به دندان اسیب می رساند با لمینیت دندان؟

در بیشتر موارد، ونیرهای کامپوزیت خیلی کمتر از ونیرهای سرامیکی به دندان آسیب می زنند زیرا برای نصبشان نیازی نیست مقدار زیادی از ساختار دندان را بتراشیم.

ایا برای نصب کامپوزیت ونیر دندان تراش داده می شود؟

معمولا برای نصب کامپوزیت مقدار کوچکی از ساختار دندان باید تراشیده شود تا مواد صمغ به شکل مناسبشان دربیایند و روی دندان حالت برجسته پیدا نکنند.